Vanaf 1 januari 2024 is het niet meer mogelijk om via cookies data te verzamelen, doordat browsers als Safari en Firefox vanaf deze datum de meeste third party cookies zullen blokkeren. Google heeft ook al aangekondigd dat het third party cookies zal stoppen in de Chrome-browser.

Third-party cookies zijn stukjes code die door websites worden gebruikt om het gedrag van gebruikers te volgen en persoonlijke informatie te verzamelen. Ze worden vaak gebruikt voor gerichte advertenties en analytics. Deze cookies zijn echter ook controversieel omdat ze vaak informatie verzamelen zonder dat de gebruiker zich hiervan bewust is.

Als vervanging voor third-party cookies, worden er alternatieve methoden ontwikkeld om gebruikers op het web te volgen en te begrijpen. Google heeft bijvoorbeeld een nieuw systeem voorgesteld, bekend als de Federated Learning of Cohorts (FLoC), dat is bedoeld om privacy-vriendelijker te zijn door gebruikers in grote, anonieme groepen te categoriseren in plaats van individuele tracking.

Een ander alternatief is server-side tagging. Server-side tagging is een methode voor het verzamelen en beheren van tags (kleine stukjes code die worden gebruikt om gegevens te verzamelen en te verzenden naar derden) op de server in plaats van in de webbrowser van de gebruiker.

Dit betekent dat wanneer een gebruiker een actie uitvoert op een webpagina die een tag activeert (zoals een aankoop doen of een formulier invullen), de informatie rechtstreeks van de server naar de ontvanger wordt gestuurd (bijv. Google Analytics of een ander data platform). Dit kan zorgen voor snellere laadtijden, meer controle over data en verbeterde privacy, omdat gevoelige gebruikersgegevens nooit de server verlaten.

Een van de technologieën die server-side tagging mogelijk maakt, is Google’s Server-Side Google Tag Manager (GTM). Met Server-Side GTM kunnen bedrijven hun tags op de server hosten en beheren, wat kan leiden tot efficiëntere en privacy-vriendelijkere gegevensverzameling.

Het is belangrijk om op te merken dat server-side tagging meer technische expertise vereist om op te zetten en te onderhouden dan client-side tagging, en het kan ook extra serverkosten met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen voordat je besluit over te stappen op een server-side tagging model.