Er zijn veel verschillen tussen webshop applicaties. Iedere applicatie heeft sterke, en minder sterke punten. Welk platform het meest voor jou geschikt is, hangt af van wat jij belangrijk vindt. Er zijn veel verschillende platformen. In dit artikel lichten we twee e-commerce platformen uit: WooCommerce en Shopware.

WooCommerce

WooCommerce is een van de populairste webshop applicaties die wereldwijd gebruikt wordt. Van oorsprong is WooCommerce een webshop plugin van WordPress. Deze is inmiddels uitgegroeid tot volwassen applicatie met een enorme community. Met WooCommerce voeg je e-commerce functionaliteiten toe aan de WordPress website.

In het kort: Shopware

Shopware is een Duits e-commerce platform dat flink aan de weg timmert. Net als WooCommerce is Shopware een open source platform. Het platform is met name geschikt voor ondernemers die de focus hebben op marketing en een prettige klantbeleving. Door de flexibiliteit en de mogelijkheden voor webshop eigenaren om zelf aanpassingen aan hun shop te kunnen doen, is Shopware enorm aan het groeien.

Verschillen tussen WooCommerce en Shopware

Het is lastig om te zeggen welke e-commerce oplossing het ‘beste’ is. Ieder pakket heeft zijn functionaliteiten, sterke punten en mindere punten. Het ligt er vooral aan waarna jij op zoek bent in een webshop applicatie.

Hoeveelheid producten en bezoekers

Beide e-commerce systemen geven aan meer dan 1 miljoen producten te kunnen verhandelen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het toevoegen van producten door de beheerder en het aantal orders dat verwerkt worden. Beide processen dienen snel te verlopen.

Hoewel hosting een belangrijke factor is, kan je applicatie ook het verschil maken. Op dit gebied is Shopware sterker, omdat zij qua capaciteit van grote aantallen meer aankunnen dan WooCommerce.

Content

Hoe belangrijk is storytelling? Hoe ziet je marketing plan eruit? Hoe wil je jouw content vormgeven? Dit zijn belangrijke vragen om over na te denken wanneer je tussen WooCommerce en Shopware kiest. Zoals eerder benoemd, is WooCommerce een plug-in van WordPress, wat van origine een content systeem is. Hierdoor is het maken van pagina’s, blog’s, video’s en SEO instellingen zeer eenvoudig. Ondanks dat WooCommerce hier erg sterk in is, heeft Shopware ook een hele goede content editor, waarbij zij ook erg gericht zijn op ‘mobile first’. Beide platforms zijn erg geschikt voor het eenvoudig creëren van goede content!

Multistores

Heb je de ambitie om meerdere stores in één backend te beheren, dan is dit een belangrijk punt om naar te kijken. Shopware heeft een standaard optie om multi-stores aan te maken, op zowel hoofd-, sub-, als taalniveau. Bij WooCommerce is dit niet standaard mogelijk. Wel kun je met een plug-in meertalige pagina’s opzetten. Omdat het bij Shopware out-of-the-box zit inbegrepen, is het gebruik van multi-stores bij Shopware eenvoudiger.

Gebruiksvriendelijkheid

Shopware 6 heeft een heel gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te bedienen beheerpaneel. Hierdoor is het eenvoudig om je webshop en catalogus te onderhouden. Het dashboard van WooCommerce is eveneens eenvoudig en bevat niet teveel opties om te begrijpen. Beide platformen worden gezien als erg gebruiksvriendelijk. Ben je op beiden nieuw, dan zal het systeem van Shopware wellicht ‘logischer’ aanvoelen. Wel zul je als je bekend bent met WordPress, weer eenvoudiger met WooCommerce aan de slag kunnen..

Beschikbare Plug-ins

Gekeken naar plug-ins kunnen we direct vaststellen dat WooCommerce er een stuk meer beschikbaar heeft! Zo kan iedereen binnen WooCommerce plug-ins ontwikkelen waardoor er veel (gratis) plug-ins beschikbaar zijn. Shopware is wat minder populair dan WooCommerce. Hierdoor laten sommige functies wat langer op zich wachten. Een nadeel van de WooCommerce plug-ins, is dat ze niet allemaal onderhouden worden, waardoor ze op enig moment niet meer compatible zijn met jouw versie.

Kosten

Beide pakketten zijn in beginsel open source en dus gratis. Shopware biedt via een Professional pakket andere functies aan. Bij WooCommerce zul je in sommige gevallen gebruik moeten maken van betaalde plugins. Als je het ontwikkelen van je webshop uitbesteed, dan zal WooCommerce in beginsel een lagere investering behoeven.

Conclusie?

Mocht je een keuze willen maken tussen deze twee (of een van de vele andere platformen) neem dan meerdere criteria mee in je beslissing. Werk vooral uit welke functionaliteiten je op dit moment nodig hebt, wat je op de middellange termijn verwacht én welke koppelingen er met je webshop nodig zijn. Heb je een wat grotere, complexere webshop? Investeer dan in een functioneel ontwerp. Een consultant werkt dan aan de hand van interviews een functionaliteiten overzicht uit, waarmee je kunt gaan ‘shoppen’ bij de verschillende aanbieders.

Uiteraard wil Twizz Marketing Support je graag voorzien van advies op dit vlak. Aarzel dus niet om even contact met ons op te nemen als je voor de keuze van een nieuw platform staat.