Nieuwe regels over korting

Sinds 28 mei 2022 is de Prijzenwet gewijzigd, naar aanleiding van Europese regelgeving. Daarin staat nu het volgende: “Er kunnen voorschriften worden vastgesteld betreffende het bekendmaken van prijsverminderingen. ”

Dat stond in de nieuwe versie van de prijzenwet die op 28 mei 2022 is ingegaan. Dit voorschrift (een Algemene maatregel van bestuur) komt er, maar is er nog niet.

De nieuwe regeling is wel al aangekondigd. Daarin staat dat de ‘vanaf-prijs’ de laagste prijs moet zijn van de afgelopen 30 dagen. Dat klinkt misschien wel simpeler dan het in werkelijkheid is. Er zijn nogal wat uitzonderingen.

Het doel van deze nieuwe korting-wet is om een einde te maken aan misleidende ‘van-voor’ prijzen. Een winkel of webshop verhoogt korte tijd de prijs va neen product of dienst, verlaagt deze daarna en presenteert deze ‘van-voor’ prijs vervolgens onterecht als een aanbieding of aanzienlijke korting.

Niet eerst prijs verhogen en dan weer verlagen

Je mag op zich steeds de prijzen vragen die je wil. Wat alleen niet mag, is refereren aan de hoogste prijs die je ooit gevraagd hebt.

Wil je een vanaf prijs noemen of een kortingspercentage vermelden? Dan moet je dat rekenen vanaf de laagste prijs die je in alle 30 dagen daarvoor gevraagd hebt.

Stel dat op 1 oktober de prijs €100 was, op 5 oktober verlaagde je het naar €90,- en op 31 oktober verlaag je de prijs naar €89,-. Dan mag je dus niet zeggen dat je €11,- korting geeft. De laagste prijs binnen 30 dagen was immers €90,-. De korting is daarom maar €1,-.

Als het product lange tijd €90,- was, mag het dus ook niet eerst een korte tijd worden verhoogd naar €100,- om het vervolgens weer te verlagen naar €90,- en zo te kunnen zeggen dat er sprake is van 10% korting. De laagste prijs in die 30 dagen was immers al €90,-, dus er is geen sprake van een korting.

Uitzondering korting-wet: de prijs wordt steeds lager (bijv. bij uitverkoop)

Houd je een uitverkoop, waarbij de korting steeds lager wordt? Dan mag je nog steeds de oorspronkelijke prijs blijven noemen. Op die manier kun je dus ook zeggen dat er eerst maar 20% korting was en later 70% korting.

Adviesprijs mag je blijven benoemen

Wat waarschijnlijk wel mogelijk blijft is om de vergelijking te maken met de adviesprijs. Dat staat los van de prijzen die je zelf gevraagd hebt. Hierbij is het wel belangrijk dat er geen vanaf prijs genoemd wordt, maar dat het voor iedereen duidelijk is dat het om een adviesprijs gaat.

Nieuwe producten mogen wel in de aanbieding

Ook komt er een uitzondering voor voor nieuwe producten die minder dan 30 dagen op de markt zijn. Daar gaat deze regeling niet voor gelden. Het idee is dat je nieuwe producten makkelijk met korting moeten kunnen verkopen, omdat dit voor iedereen beter is. Natuurlijk mag de prijs nog steeds niet misleidend zijn.

Uitzondering voor bederfelijke waar

Beperkt houdbare producten zijn ook uitgezonderd van de regel. De vanaf prijs mag dan gewoon de prijs zijn die direct voor de korting gehanteerd werd. Het idee hierachter is dat het belangrijker is dat we voedselverspilling tegengaan en je het dus aantrekkelijk mag maken om de producten te kopen.

Wanneer gaan deze regels in?

De Europese regels moesten al vanaf 28 mei 2022 in werking zijn getreden. Bovenstaande is goedgekeurd door de ministerraad, maar nog niet in werking getreden. Het is nog niet duidelijk wanneer dit wel gaat gebeuren. Mogelijk worden de regels nog wat aangepast. Voor meer informatie kun je de pagina van de Autoriteit Consument & Markt (www.acm.nl) in de gaten houden.

Voor vragen over deze korting-wet en mogelijke gevolgen voor jouw webshop, kun je altijd contact met ons opnemen.